DEBAT: Støjgrænser hæmmer Aarhus’ foreningsliv

22. maj 2025

Rigide støjregler truer udviklingen af idrætsfaciliteter og foreningslivet i Aarhus – det er tid til politisk handling og mere tidssvarende regulering.

Af Jens Bundgaard, bestyrelsesformand for Idrætssamvirket Aarhus


Foreningsidrættens aktiviteter, leg, bevægelse og fællesskab skaber hver dag året rundt glæde, trivsel og sundhed for en kæmpe andel af kommunens borgere. I den forbindelse er det stærkt bekymrende, at efterlevelse af rigide nationale støjregler truer med at bremse foreningslivets lyst til at udvikle sine faciliteter og dermed idrætten i Aarhus.

Gennem de seneste år har vi oplevet et stigende antal sager, hvor etablering af nye idrætsanlæg bremses af kommunal forvaltning med henvisning til støjgrænser. Ligeledes bliver eksisterende anlæg ombygget med efterfølgende kommunale krav om støjreducerende tiltag.

De nuværende regler hæmmer foreningslivet ved at begrænse foreningernes udviklingslyst. Der er foreninger, der holder igen med at starte nye aktiviteter for flere medlemmer af frygt for naboklager og lange sagsforløb, hvilket er stik imod kommunens egen Sport- og Fritidspolitik samt Bevæg dig for livet-aftalen med DGI og DIF.

Det er samtidig helt uholdbart at begrænse facilitetsudvidelsen, når vi har et stort behov for at udvide og etablere nye idrætsfaciliteter i takt med det hastigt stigende indbyggertal i Aarhus, hvor der flere steder er ventelister for at blive en del af foreningslivet.

Loven skal overholdes. Ingen tvivl om det. Men når loven ikke virker efter hensigten eller bliver fortolket uhensigtsmæssigt, skal grundlaget gennemgå et kritisk eftersyn. Støjgrænserne er oprindeligt udarbejdet med industrivirksomheder for øje – ikke det levede liv i idrætsforeningerne. Et godt naboskab eller fremme af hensigtsmæssig aktivitet i samfundet kommer ikke ved at sammenligne støjende maskiner fra produktionsanlæg med lyden fra foreningsfællesskab, idræt og glade mennesker.

Vi ser frem til, at der på nationalt og lokalt plan bliver taget initiativ til at følge op på Miljøminister, Magnus Heunickes, udmelding om, at idræt ikke skal reguleres som virksomhedsstøj. Udmeldingen bakker op om de synspunkter, som KL, Danmarks Idrætsforbund, DBU og Rådmanden for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune samt senest Stiftens leder, også har fremført.

Fremadrettet bør vi placere idrætsfaciliteter i samme kategori som skoler, hvor lyden af børn der leger, løber og er sammen i fællesskab i skolegårde og på boldbaner, heller ikke er reguleret af decibelkrav. Det er et tilsvarende samfundsmæssigt hensyn, at den støj, der kommer fra borgeres fællesskab, sundheds- og trivselsfremmende aktiviteter, har større betydning end de gener, det medfører.

I Aarhus længes vi efter en bedre balance mellem hensynet til naboens gener og de værdier, vi ønsker at fremme gennem et aktivt og mangfoldigt fællesskab for de mere end 100.000 medlemmer af aarhusianske idrætsforeninger.

Debatindlægget blev bragt i Århus Stiftstidende d. 19. maj 2025

Idrætssamvirket har også udtalt sig til Idrætsmonitor og TV2 Østjylland om støjreglerne. 

De nuværende støjregler 

Idrætsanlæg - med undtagelse af skydebaner og motorsportsbaner - har ikke særskilte støjgrænseværdier fastsat af Miljøstyrelsen.


Kløvermarksrapporten fra 2007 er ofte blevet brugt som rettesnor i kommunerne, hvor man kan acceptere støj på op til 55 decibel »ved boliger og boligers primære udendørs opholdsarealer«.


En række afgørelser fra Miljø- og Fødevareklagenævnet henviser i stedet til Miljøstyrelsens ’Vejledning om kunstgræsbaner’, der sidestiller støj fra idrætsanlæg med virksomhedsstøj.


Grænseværdierne betyder, at man som forening eller kommune kan blive pålagt at reducere brugstiden af anlægget eller eksempelvis bygge støjværn for at mindske støjpåvirkningen.

Miljøstyrelsen har sagt, at der inden sommerferien vil komme en præcisering af retningslinjerne for vurdering af støj fra idrætsanlæg.

Del

NYT FRA OS

Websitet er bygget i Ajour CMS fra ITIDE