Af Jens Bundgaard og Bent Hviid, hhv. bestyrelsesformand og næstformand i Idrætssamvirket
Finansieringen af Kongelundens byggeprojekter med fodboldstadion, atletikstadion, Sportens Hus samt en ny indendørs multihal med cykelbane, Aarhus-Hallen, har utvivlsomt givet dybe panderynker i den politiske styregruppe for Kongelunden.
Salling-fondene er nu igen trådt til med en værdifuld bevilling, som reducerer den manglende finansiering af stadionprojektet med 40 mio. kr. Samtidig har den politiske styregruppe udvist den forventede handlekraft ved at samle et kludetæppe af kommunale midler til restfinansieringen, om end måden det er sket på er overraskende.
Idrætssamvirket spurgte ovenpå budgetforhandlingerne, om byrådet har vendt idrætten ryggen, men ovenstående udvikling nuancerer vores spørgsmål. Er der mon alligevel idrætspolitiske ambitioner til stede i byrådet? Er der alligevel politisk vilje til at finde midler og metoder til at sikre idrættens mulighed for at kunne følge med byens udvikling?
Det historiske efterslæb på idrætsfaciliteter kombineret med den massive befolkningstilvækst i byen har resulteret i et større pres på de eksisterende faciliteter, end de kan bære. Muligheden for at tilbyde foreningsidræt til alle interesserede aarhusianere er for længst overskredet. Vi har fornemmet, at politikerne i byrådet til hudløshed kender og anerkender problemstillingen, men vi har oplevet manglende politiske handlinger og ambitioner.
Med den politiske vilje og energi, der er vist i restfinansiering af det nye stadion, etableres der i foreningsidrætten et lille håb om, at det ikke blot er det nye fodboldstadion, der kan samle politisk engagement. Der ligger nemlig mange, rigtig mange gode idrætsprojekter og venter på at finde kommunalt medspil og/eller medfinansiering.
Så det nye spørgsmål er, om det intense politiske arbejde med restfinansiering i Kongelunden er et tegn på, at der er en egentlig idrætspolitisk dialog og velvilje på vej i Aarhus?
Debatindlægget blev bragt i Aarhus Stiftstidende d. 8. november 2024.