3 - 2 - 1 - Forhandl! 🚀

20. september 2023

Nu går det løs. Byrådets partier har fremlagt deres forslag til Aarhus Kommunes budget for 2023, og den store kamp om de få midler kan begynde. Idrætssamvirket har sendt sine bemærkninger til alle byrådsmedlemmerne, som vi her opsummerer. 

Det er ikke en nem opgave, der venter politikerne, når budgetforhandlingerne går i gang. Der skal spares og omprioriteres! Det betyder dog ikke, at vi ikke kan have en oplyst dialog om behov og forventninger, som kan styrke velfærden i Aarhus i fremtiden – tværtimod.

Idrætssamvirket er idrættens talerør i Aarhus. Samlet set repræsenterer vi mere end 100.000 aktive aarhusianere, hvilket svarer til godt en fjerdedel af kommunens borgere. Vi står bag idrætten i Aarhus, og når vi gransker budgetforslagene, er det soleklart, hvor vi mener, der skal prioriteres.

Men først, en kendsgerning. Idrætten i Aarhus lider et efterslæb. Vi har for få idrætsfaciliteter til at tilfredsstille de aktivitets- og fællesskabshungrende aarhusianere. Det understreges i flere undersøgelser, hvor Aarhus sammenlignes med andre andre kommuner. Og fordi Aarhus er en attraktiv by i vækst, bliver problemet kun større i fremtiden.

Problematikken er eksemplificeret gennem debatten om det såkaldte ”Stadion 2” i Vejlby. Der er mange gode grunde til at investere i Vejlby, hvor befolkningstilvæksten er høj, der er i forvejen mange aktive aarhusianere, og der er pres på faciliteterne. Det er bare ét af de mange behov, der er for mere kapacitet til foreningsidrætten i byen. Faktisk er der ansøgt kommunen om 145 mio. kr. i anlægstilskud fra 67 foreninger gennem Anlægspuljen. Det viser, at der er masser af energi, virkelyst og ambitioner om at udvikle foreningsidrætten i Aarhus. Politikerne bør i forhandlingerne derfor hjælpe med at sikre, at byens idrætsfaciliteter følger med byens udvikling, så Aarhus fortsætter med at være attraktiv.

Bedre udnyttelse, bedre vilkår

Flere penge er en løsning, optimering er en anden. Idrætssamvirket har i flere år slået på tromme for, at der i nogle kommunale haller, selvejende faciliteter og idrætsanlæg er potentiale for at gøre endnu flere aarhusianere aktive – og meget gerne i et foreningsfællesskab. Altså, at vi kan benytte vores eksisterende idrætsfaciliteter bedre. Aarhus rummer både meget koncentrerede bykerner og områder med mindre befolkningstæthed i oplandet. Derfor er udnyttelsen af idrætsanlæg meget forskellig i kommunen, og vi hilser det derfor velkomment, at netop det emne er bragt på budgetforhandlingens dagsorden. Vi er tæt på de aarhusianske idrætsforeninger og kender deres behov, så vi rækker vores hånd ud og ser frem til at godt samarbejde om optimering af anlæggene.

Blandt partiernes budgetforslag, fremgår flere punkter, som handler om at få flere børn og unge ind i foreningslivet. Vi bakker meget kraftigt op om disse forslag, da vi tror på, at det kræver en særlig indsats for at få især de udsatte med ind i foreningslivet. Idrætssamvirket har de seneste år været en central part i dette arbejde, og høstet gode erfaringer med en prøveindsats på brobygningsområdet.

Idrætten er vital for velfærden i Aarhus. Vi ser frem til, hvordan forhandlingerne ender.

Del

NYT FRA OS

Websitet er bygget i Ajour CMS fra ITIDE