Man kan ikke sætte spørgsmålstegn ved de aarhusianske idrætsforeningers engagement, ambitioner og viljestyrke. Den positive udvikling fra de seneste år fortsætter, og samlet set er der rekordhøje medlemstal, hvilket blot afspejler den store opbakning til byens mangfoldige idrætstilbud.
Denne fremgang skyldes i høj grad de mange dedikerede frivillige, som utrætteligt arbejder for at vedligeholde og udvikle gode og sunde idrætstilbud. Vi skylder de mange tusinde frivillige i de aarhusianske idrætsforeninger en stor respekt og hyldest, for den måde de dag efter dag og uge efter uge er opsat på at gøre en forskel for andre i deres forening.
Et lunkent budget
På trods af den sprudlende energi, så har året også budt på udfordringer for idrætsforeningslivet.
Årets budgetforlig blev en lunken oplevelse. Trods den brede politiske anerkendelse af idrættens udfordringer i Aarhus blev der ikke afsat væsentligt flere midler til at forbedre forholdene på området.
Det er en udfordring, for når Aarhus vokser med godt 6.000 borgere om året, er det vigtigt, at idrætsforeningerne har mulighed for at udvikle sig.
Lige nu har flere foreninger i Aarhus ventelister til deres tilbud, fordi de ikke har kapaciteten til at rumme alle de idrætsglade aarhusianere. Det er en udfordring, der sænker et loft over idrætten, og fordi Aarhus vækster konstant, vil det loft fortsætte nedad, hvis ikke vi gør noget ved det.
Politikerne havde bestilt en facilitetsanalyse allerede ved sidste års budgetforhandlinger. Konklusionerne i analysen overraskede ikke nogen. Ja, Aarhus mangler faciliteter. Ikke bare nationalt, men også når vi sammenligner kommunen med de andre store kommuner.
Derfor var det en mavepuster for foreningsbevægelsens ambitioner, at idrætten ikke blev prioriteret højere politisk i budgetforliget. Idrætssamvirket spurgte i et debatindlæg i Århus Stiftstidende i oktober om Byrådet har vendt idrætten ryggen? Et retorisk spørgsmål for at belyse fraværet af politiske prioriteringer i budgetforliget.
Idrætten i Aarhus har et akut og voksende behov, og vi i Idrætssamvirket går med et konstruktiv sind ind i det nye år og håber på, at Byrådet atter vender sig mod idrætten, og vi sammen kan udvikle nogle gode løsninger til glæde for byen, borgerne og idrætsforeningerne.
Vi håber, at mavepusteren er skiftet ud med en bedre mavefornemmelse om et år, hvor vi forhåbentlig også har set idrætten højt på listen blandt kommunalvalgets emner og måske endda løfter fra politikerne. Foreningsidrætten rummer trods alt mere end 150.000 stemmer.
Idrættens fællesskaber er åbne for alle der vil være med
I løbet af året havde vi inviteret daværende rådmand og nuværende borgmester Anders Winnerskjold til møde med formænd- og personer for byens største idrætsforeninger. Han stillede blandt andet spørgsmålet; Kan idrætten rumme, og i så fald hvordan, de udfordrede borgere, som står udenfor fællesskabet?
Det er et relevant spørgsmål, og svaret er et rungende ja. Foreningsbevægelsens mange inkluderende tilbud og fællesskaber har plads til alle de borgere der kan og vil være en del af fællesskabet.
Mange idrætsforeninger tager allerede et stort ansvar i dag. I VSK Aarhus har de et fodboldhold målrettet børn og unge med cerebral parese. Højbjerg Badminton har et hold for personer med udviklingshandikap og i Aarhus Beachvolley Club er A-holdet for børn med autisme.
Det er bare få ud af mange eksempler, og det er med næsegrus beundring, vi ser, hvordan foreninger inviterer flere og forskellige borgere ind. Vi må bare samtidig fremhæve, at disse tilbud kun er mulige, idet omfang foreningerne har pladsen og mulighederne for det.
Ønsker beslutningstagerne, at idrætten gør mere for udsatte borgere, så skal de også have vilkårene til det.
Foreningsudviklerne er kommet
Idrætssamvirket stræber altid efter at være så relevante som muligt for vores medlemsforeninger. Derfor lancerede vi i 2024 for eksempel 'Kassererhjælp', som er en løsning skræddersyet til de idrætsforeninger, der har brug for en ekstra hånd til kassererarbejdet.
Vi har også assisteret kommunen i udviklingen af den nye foreningsudviklerpulje og hjulpet med at identificere egnede modtagere af tilskud herfra. Stort tillykke til Virup IF, VSK, Aarhus 1900 Atletik og Motion, AGF Tennis og ASA Fodbold med ansættelsen af en foreningsudvikler. Det bliver spændende at følge i 2025, hvordan sådan en ressource kan udvikle og styrke jeres fællesskab.
I løbet af året lancerede vi også projektet ”Skal vi følges” – sammen træner vi transport. Det var et pilotprojekt på bæredygtighedsområdet, som vi udviklede sammen med Fonden Aarhus Håndbold og Aarhus Kommune, og som havde til formål at udfordre børn og forældres måde at komme til og fra træning og kamp på.
Derudover fjernede vi kravet om indberetning af medlemstal til Idrætssamvirket. Idrætssamvirket benytter fremover de offentlige tilgængelig tal fra CFR, så vores medlemmer blot skal indberettes hertil – og kommunen. En mindre ting men vigtigt i vores arbejde for at gøre det nemmere at være frivillig i det aarhusianske idrætsliv ved at fjerne unødvendigt administrativt arbejde.
Det er alle initiativer, som vi er stolte af, og som i hverdagen gør en forskel for de frivillige og for idrætten i Aarhus.
Vi har i 2024 også budt velkommen til syv nye medlemsforeninger. Viby Squash Klub, Aarhus Kitesurf Forening, Børnebasket Aarhus, Aarhus Bears, Avalanche Dancespace, Taekwondo Klubben Do og Baderiget Marselis er alle nu en del af Aarhus’ stærkeste idrætsfællesskab.
Idrætssamvirket ser frem til et nyt år, som kommer til at bære stort præg af kommunalvalget, udviklingen af Pier 3 på Aarhus Ø og Kongelunden omkring Aarhus Stadion samt Aarhus-Hallen. Det er opgaver, som vi glæder os til at kaste os over i det nye år.
Til sidst en stor tak til vores medlemsforeninger og alle frivillige for det store arbejde I udfører. Hver og en gør I Aarhus til en god by at bo i.
Glædelig jul og godt nytår.