Stor interesse for nyoprettet foreningsudviklerpulje

10. juli 2024

Der var stor interesse for Aarhus Kommunes pulje til ansættelse af foreningsudvikler, som blev søgt af 18 foreninger. Seks af dem fik del af puljen og kan nu ansætte en person de næste to år.

Der er ingen tvivl om, at der nationalt er vækst af lønnede ansatte i foreningslivet. Interessen for den tendens er nu også blevet bekræftet i Aarhus. Intet mindre end 18 foreninger viste interesse for at få ansat en foreningsudvikler og søgte Aarhus Kommunes nyoprettede pulje til netop det formål.

Seks af foreningerne kan tage på sommerferie med den gode nyhed om, at de har fået godkendt deres ansøgning. Det betyder, at de modtager 100.000 kr. de næste to år, som skal gå til ansættelsen af en foreningsudvikler.

Foreningsudvikleren skal hjælpe foreningen med nye initiativer og aktiviteter og være den motor, der sætter skub i foreningens drømme og ambitioner. Dermed skal foreningsudviklerens arbejde være med til at skabe udvikling og en stærkere forening med flere tilbud og medlemmer.

Der skal være nogen til at udvikle og nogen til at udføre

En af foreningerne, der har fået del af puljen, er Virup IF. De har fundet sin nye foreningsudvikler i egne rækker, da de ansætter en, som er frivilligt engageret i foreningen i forvejen. Han kommer til at arbejde en dag om ugen i Virup IF. Første fase af hans ansættelse bliver med fokus på at fylde Viruphuset ud, især i weekenderne, og få opstartet endnu bedre idrætstilbud til de ældre. F.eks. ældremotion eller udendørs gå-fodbold. Derefter rettes fokus mod de unge, samarbejde med skole og klub samt multimedlemsskaber.

”Det har været en drøm for os i lang tid, at kunne ansætte en foreningsudvikler. Med en ansat i foreningen kan vi nu holde et varigt fokus der, hvor vi i dag ikke er dygtige nok til at skabe blivende fritidsfællesskaber. Vi kommer til at kunne følge ting til dørs og inkludere endnu flere i vores forening,” siger Kristian Rødbro, der er formand for Virup IF.

Viruphuset er Hjortshøjs multihus, der med sine 2.500 kvadratmeter og to etager rummer både idræt, kultur, fitness, café og foreningsliv. Viruphuset stod færdigt i november 2021, og blev især realiseret med støtte fra Aarhus Kommune og Nordeafonden.

”Efter byen fik Viruphuset ,har vi som idrætsforening lagt en stor indsats i at udvide vores tilbud og derigennem haft massivt vokseværk. Vi er gået fra at være en fodboldklub til at være en flerstrenget idrætsforening, der tilbyder 6 idrætter. I den proces har vi med respekt for de frivillige været meget opmærksomme på at vokse i et tempo, hvor de frivillige, som bærer enhver forening, har kunne følge med”.

Flere ind i fællesskabet
De seneste tre år har Virup IF oplevet en vækst i medlemmer på 130%, fundraiset penge til materialer og tribune for cirka en million kroner, og fra 2022 til 2023 har de registreret unge til at være 50% mere i deres forening, når de lægger timerne sammen.

"Med en foreningsudvikler kommer vi til at kunne igangsætte mange af de initiativer, vi har liggende i skuffen, hvoraf mange handler om at bruge Viruphuset som ramme for fællesskaber i vores lokalområde. Og helt generelt invitere flere ind i vores fællesskab. Ude på fodboldbanerne eller inde i Viruphuset,” afslutter Kristian Rødbro.

Flere penge til

Det er fantastisk at seks foreninger, nu kan opgradere sig med en foreningsudvikler. Samtidig skal de 12 foreninger, som ikke blev tilgodeset denne gang, også anerkendes. Heriblandt var der også gode ansøgninger og velmente bevæggrunde for at tilknytte en foreningsudvikler. Det er ærgerligt, at der ikke er kommunale midler til at hjælpe flere foreninger, da behovet tydeligvis er der. Det er derfor et område, der er på Idrætssamvirkets agenda i dialogen med beslutningstagerne i Aarhus kommune til de kommende budgetforhandlinger.

Puljen til ansættelse af foreningsudvikler har sin næste ansøgningsfrist d. 10. september.

Husk at din forening altid kan ringe til Idrætssamvirket og få sparring, input og ideer til, hvordan I kan arbejde med at realisere jeres forenings ambitioner og udfordringer.

Læs mere om puljen og søg her

De her foreninger får støtte til en foreningsudvikler:

- Virup IF

- Elysion

- Sport X

- AGF, Tennis

- ASA, Fodbold

- Aarhus 1900, Atletik og Løb

Del
Læs også

NYT FRA OS

Websitet er bygget i Ajour CMS fra ITIDE