Rekordmange medlemmer af idrætsforeningerne i Aarhus – igen

5. april 2024

Det aarhusianske idrætsliv fortsætter sin positive medlemsudvikling. Det samlede

medlemstal i kommunen i 2023 var 147.831. Det er en vækst på 2.007 fra 2022, som i forvejen var et rekordår.

Det går godt med medlemskaberne i de aarhusianske idrætsforeninger. I 2022 var de tilbage på sporet efter coronavirusset havde sluppet sit greb og præsenterede samlet set 145.824 medlemmer. I 2023 fortsatte udviklingen, og det samlede medlemstal voksede til 147.831. Aldrig før har der været så mange medlemmer af idrætsforeninger i Aarhus.

”De rekordhøje medlemstal vidner om et særdeles stærkt og attraktivt idrætsliv i Aarhus. Der er en stor efterspørgsel efter meningsfulde fællesskaber, hvor aarhusianere kan være aktive sammen, og den efterspørgsel imødekommer foreningerne efter bedste evne,” siger Jens Bundgaard, bestyrelsesformand for Idrætssamvirket Aarhus.

Medlemstallene er spritnye og kommer fra det Centrale Foreningsregister (CFR), som DIF og DGI driver. Alle idrætsforeninger indberetter hvert år deres medlemstal til registeret.

”Æren tilfalder alle de frivillige, som hver dag stiller sig til rådighed ude i foreningerne for at sikre idrætstilbud af høj kvalitet til aarhusianere af alle aldre. Det er dem, der skaber det attraktive foreningsliv, som bidrager til at Aarhus er en god by at bo i, og som vi skal værne særligt meget om,” siger Jens Bundgaard.

Et loft der fortsat sænker sig

De mange medlemmer i foreningerne tydeliggør, hvor meget idræt og fællesskab betyder for aarhusianerne. Men byen og idrætsforeninger har også en række tilbagevendende udfordringer, som skal tages alvorligt, hvis udviklingen skal fortsætte.

”Det er vigtigt, at idrætsforeningerne har mulighederne for at udvikle sig, og der har Aarhus en nærmest konstant udfordring. Byen har ikke kapaciteten til at rumme alle de idrætsglade aarhusianere, og foreningerne skriger efter flere faciliteter. Det er en udfordring, der sænker et loft over idrætten, og da Aarhus er en kommune i vækst, vil det loft fortsætte nedad, hvis ikke vi gør noget ved det,” siger Jens Bundgaard.

I 2022 var der 0,4 medlemskaber af en idrætsforening per indbygger i Aarhus. I 2023 voksede befolkningstallet i kommunen med 5.834, og med de nye medlemstal fra 2023 giver det cirka den samme mængde af medlemskaber blandet aarhusianerne.

Status quo er ikke givet for foreningslivet, da ikke er en selvfølge, at alle er medlem af en idrætsforening. Derfor er det positivt, at foreningerne fulgte med befolkningsvæksten i 2023, men det er også en nuance af de voksende medlemstal, at der år efter år kommer flere borgere til kommunen.

De største idrætsforeninger i Aarhus (antal medlemmer)

- Lystrup IF, Svømning: 5.267

- IF Lyseng, Fodbold: 1.949

- Højbjerg Gymnastikforening, 1.881

- IF Lyseng, Svømning: 1.831

- AGF, Svømning: 1.795

- VSK Aarhus, Fodbold: 1.592


Største idrætsgrene i Aarhus (antal medlemmer)

- Svømning (inkl. vinterbadeklubbe)r: 30.214

- Fodbold: 25.139

- Gymnastik: 15.859

- Fitness: 9.737

- Tennis: 7.172

Kilde: Centralt Foreningsregister (CFR), https://medlemstal.dk

Del
Læs også
Websitet er bygget i Ajour CMS fra ITIDE