DEBAT: Kongelunden skal både være for eliten og de mange

6. december 2024

Kongelunden har både plads til dem, der kæmper for guld til Aarhus og Danmark, og dem, der skaber idrætsfællesskaber for de mange. Det kan og skal vi sikre også gælder for fremtiden. 

Af Jens Bundgaard og Bent Hviid, hhv. bestyrelsesformand og næstformand i Idrætssamvirket

Siden Kongelundsvisionen og de gavmilde donationer fra Salling fonden og Lind Invest blev offentliggjort tilbage i december 2019, har vi i Idrætssamvirket fremlagt og argumenteret for tre grundlæggende synspunkter omkring potentialerne for idrætten i Kongelunden. Nu vil vi gerne gentage synspunkterne.

For det første har vi argumenteret for et højt sportsligt ambitionsniveau i udviklingsplanen med en samlet idrætsvision for det centrale område, der involverer så stor en brugerskare. Vi har ambitioner om, at sporten i Kongelunden inviterer Aarhus og resten af verden indenfor i nye fantastiske rammer.

I forhold til den aktuelle debat om en tillægsbevilling til Aarhus Stadion, skal byrådet således etablere opvisningsanlæg i verdensklasse uden at sænke ambitionerne for hele området.

For det andet har vi haft fokus på, at ingen miljøer, foreninger eller brugere bliver stillet dårligere som følge af Kongelundsplanerne. Alle brugergrupper skal stilles noget nyt i udsigt, så ingen idrætsfællesskaber mister deres muligheder hverken permanent eller i en overgangsperiode.

Sportens Hus og atletikanlægget mangler finansiering, som skal findes af byrådet. Den politiske vilje til at samle den fornødne finansiering vil sikre, at ingen bliver stillet dårligere. Vi forventer således både realisering af faciliteter til et nyt udendørs cykelcentrum og fortsat politisk opbakning i udviklingen af Aarhus-Hallen med cyklebane på arealerne ved P2.

For det tredje har vi argumenteret for en tidssvarende politisk funderet driftsmodel af idrætsanlæggene. Der er behov for, at principper for benyttelsen af faciliteterne drøftes og besluttes i en åben politisk proces. Den proces lovede tidligere borgmester, Jacob Bundsgaard på et borgermøde om Kongelunden i januar 2023, og det løfte håber vi, at byrådet vil samle op.

Indsparket fra Idrætssamvirket i de kommende drøftelser er, at den fremtidige drift af både stadion og Sportens Hus bør sikre, at de kommercielle aktører tilbydes vilkår, der som minimum økonomisk modsvarer de øvrige nationale konkurrenters respektive aftaler. Der skal tillige for faste brugere være medbestemmelse i planlægning af alle aktiviteter på egen hjemmebane og i egne træningsfaciliteter. Pointen med den åbne politiske proces, at ingen brugere eller interessenter i en efterfølgende driftsfase må være i tvivl om hverken grundlaget for driften eller egne vilkår.

Kongelunden er Aarhus’ væsentligste sportslige forbindelse til resten af Danmark og skal i fremtiden være et regionalt og nationalt kraftcenter for byens idrætsudøvere og understrege Aarhus’ overordnede engagement i idrætten. Området har både plads til dem, der kæmper for guld til Aarhus og Danmark, og dem, der skaber idrætsfællesskaber for de mange. Det kan vi sikre ved at fastholde store ambitioner, få alle med i nye rammer og sikre en tidssvarende politisk funderet driftsmodel.

Idrætssamvirket har tidligere i efteråret sat spørgsmålstegn ved, om politikerne i byrådet har vendt idrætten ryggen. Derfor er det samlet set glædeligt, at der nu stilles forslag til byrådet om finansiering og realisering af projekter i Kongelundens udviklingsplan samtidig med at vores nye borgmester (velkommen til), Anders Winnerskjold allerede har ytret interesse i at styrke foreningsidrætten i 2025.

Debatindlægget blev bragt i Aarhus Stiftstidende d. 3. december 2024.

Del
Læs også

NYT FRA OS

Websitet er bygget i Ajour CMS fra ITIDE