Regeringsudspil gør det nemmere for unge at være frivillig

7. juni 2024
Foto: Kell Sønnichsen/OK Pan

Regeringen ønsker, at flere unge tager et fritidsjob. Det er godt nyt for idrætsforeningerne, hvor der længe har været tvivl om reglerne for de 13-14 årige frivillige. 

Mandag d. 3. juni har regeringen præsenteret et nyt udspil, der skal hjælpe flere unge til at få et fritidsjob. Andelen af unge med et fritidsjob er faldet over de seneste årtier. Der er i dag 70.000 færre unge, der har et fritidsjob end i 1980’erne. Den udvikling skal vendes, og det er godt nyt for idrætsforeningerne. 

Der har længe været usikkerhed omkring hvad 13-14 årige må lave som frivillig i en idrætsforening på grund af arbejdsmiljøreglerne. Det har afholdt mange for at bruge lokalområdets unge som frivillige, fordi foreningerne har været i tvivl om om de gjorde noget ulovligt. 

Denne konsekvens har bund i regler, som er utidssvarende, uforståelige og ulogisk, og det er heldigvis fortid nu. Idrætsforeninger kan nu trygt tilbyde 13-14 årige at være frivillige. Så kort og godt kan det siges. 

Det betyder nu, at foreningslivet uden tvivl kan inkludere unge som frivillige og give dem mulighed for en sund og meningsfuld fritidsbeskæftigelse, hvor de lærer at tage ansvar og bidrage til et sundt fællesskab. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt sagde i forbindelse med præsentationen af udspillet: 

"Foreningslivet opdrager os til demokratiet, og vi kan takke frivillige ildsjæle for utallige meningsfulde fællesskaber for børn, voksne og ældre, som er et afgørende fundament under det store demokrati. Derfor giver det ingen mening, at der indtil nu har været tvivl om, hvorvidt 13-14-årige unge overhovedet må give en hånd med i foreningslivet, eksempelvis som hjælpetrænere for fodbold- eller gymnastikholdet. Vi vil nu skabe klarhed i reglerne om, at det at løse opgaver i foreningslivet er noget af det, de unge gerne må. Det gavner både de unge selv og foreningerne, der har hårdt brug for trænere og andre frivillige."

Læs det fulde udspil fra regeringen

Del

NYT FRA OS

Websitet er bygget i Ajour CMS fra ITIDE