Idrætssamvirket Aarhus er en interesseorganisation for de aarhusianske idrætsforeninger og arbejder for at skabe bedre vilkår for idrætten gennem rådgivning, økonomisk støtte og politisk arbejde. 


I dag har Idrætssamvirket over 400 medlemsforeninger og repræsenterer sammenlagt mere end 100.000 aarhusianske idrætsudøvere. Sammen udgør de Aarhus' stærkeste idrætsfællesskab.

Medlemsforeninger 2023


Idrætsforeningstype Antal
Hovedforening 32
Underafdeling 233
Specialforening 144


Medlemsforeninger i alt 411


Medlemmer 106.681

Årsrapport 2023

Af Jens Bundgaard, bestyrelsesformand for Idrætssamvirket

I Idrætssamvirket ser vi tilbage på et år, hvor der er blevet skrevet og talt meget om idrætten i Aarhus. Det skyldes blandt andet, at byggeriet af et nyt stadion i Kongelunden nærmer sig sin begyndelse, hvilket også betyder startskuddet på en række efterfølgende flytninger og ombygninger over store dele af byen. I 2023 blev der også præsenteret en ambitiøs vision om en ny indendørs cyklebane i Aarhus, der kan løfte faciliteterne for cykling i Aarhus op i international klasse.

Efter nogle hårde år med corona er idrætten for alvor tilbage på sporet, og flere foreninger i Aarhus oplever stigende medlemstal. DIF og DGI offentliggjorde i marts 2023 historisk høje medlemstal for foreningsidrætten i Danmark, og det billede kan vi genkende her i Aarhus. Der er en stor og stigende opbakning til den mangfoldighed af idrætstilbud, som de aarhusianske foreninger tilbyder over hele byen.

Idrætsforeningslivet trives, og for det skylder vi en stor tak til de frivillige. Det er dem, der dag ud og dag ind gør en utrættelig indsats for, at vi andre kan udfolde os i bassinet, i gymnastiksalen, på banen og så videre. Det er en tilbagevendende opgave at arbejde for at finde nye ledere, trænere og andre frivillige, men ikke desto mindre lykkes det for foreningerne, for vi har aldrig registreret så mange frivillige i foreningerne som nu.

Idrætssamvirket Aarhus er landets ældste idrætsråd. Vi blev stiftet i 1898 under navnet S.I.K.A. (Samvirkende idrætsklubber Aarhus) af 10 aarhusianske idrætsforeninger. I 1970 skiftede vi navn til Idrætssamvirket Aarhus. Gennem alle år har vi arbejdet for den aarhusianske idræt, samtidig med at der er kommet flere og flere medlemsforeninger til. I 2023 var vi 411 idrætsforeninger i medlemskredsen, som tilsammen repræsenterede mere end 100.000 aarhusianske idrætsudøvere. I dag er Idrætssamvirket en moderne medlems- og interesseorganisation. Som medlemsorganisation hjælper vi vores medlemsforeninger med de udfordringer de har. Som interesseorganisation samler og artikulerer vi idrættens politiske ønsker og behov til de politiske beslutningstagere i byen. Sammen er vi Aarhus’ stærkeste idrætsfælleskab.

God fornøjelse med årsrapporten.


Bestyrelsesformand Jens Bundgaard. Foto: Idrætssamvirket Aarhus

Bo Louring

Bestyrelsesmedlem

Camilla Jørgensen

Bestyrelsesmedlem

Jens Bundgaard

Bestyrelsesformand

Jens Peter Schou Nielsen

Bestyrelsesmedlem

Marie Greve

Bestyrelsesmedlem

Sten Ejsing

Bestyrelsesmedlem

Bent Hviid

Næstformand

Årets medlemsundersøgelse

Foto: Erik Eibye

Flere frivillige end nogensinde før

I de første måneder af 2023 gennemførte Idrætssamvirket en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt alle medlemsforeningerne. Det var første gang at Idrætssamvirket på denne måde indsamlede systematisk viden omkring forholdene hos medlemsforeningerne, samt de udfordringer der er for foreningerne i det daglige. Undersøgelsen gav værdifuld indsigt og viden om foreningslivets sande tilstand i Aarhus Kommune.

I alt svarede 278 foreninger på undersøgelsens 19 spørgsmål. Resultaterne viste blandet andet, at der er flere foreninger der har fået flere frivillige end der er foreninger der har fået færre. Det er en kontinuerlig opgave for foreningerne at finde frivillige til de forskellige opgaver, og undersøgelsen viste, at der er flere foreninger der lykkedes med opgaven, end der er er foreninger, der ikke lykkedes med den. Det betyder også, at frivilligheden samlet set er i fremgang, og der er flere frivillige end nogensinde før i de aarhusianske idrætsforeninger.

Undersøgelsen dokumenterede også, at den helt store udfordring for foreningerne i Aarhus er manglen på Idrætsfaciliteter. Næsten halvdelen af alle foreninger, der svarede på undersøgelsen, oplyser, at de har behov for enten mere plads eller adgang til flere træningstider i de nuværende faciliteter. Behovet for faciliteter forstærkes af, at en fjerdedel af foreningerne har oprettet en venteliste eller oplever at måtte afvise medlemmer til foreningens tilbud.

Undersøgelsen har dermed tilvejebragt vigtig faktuel viden i Idrætssamvirkets politiske arbejde for at forbedre forholdene for de aarhusianske idrætsforeninger.

Idrætssamvirkets uddannelsestilbud

Høj tilslutning til årets kurser og nye indsatsområder afprøves

I forlængelse af, at parterne sidste år var samlet til visionsmøde, for sammen at sætte kursen for det fremtidige samarbejde, har Aarhus i Forening (ÅiF) genbesøgt samarbejdsaftale, årshjul og opgaveportefølje.


Kursus- og uddannelsesområdet er fortsat en kerneværdi for ÅiF, og vi vil både sikre at aarhusianske foreningsledere har adgang til viden og opkvalificering af færdigheder på grundlæggende foreningskompetencer samt være opmærksom på nye områder, hvor der opstår behov for kompetenceløft. 


Desuden er formålet blevet præciseret således, at det også omfatter indsatsen for at få flere med i arbejdet i de aarhusianske foreninger og samtidig dygtiggøre de mange frivillige, som hver dag bruger mange kræfter på at skabe et aktivt foreningsliv i Aarhus. Dette gøres ved at samarbejde omkring planlægning, udbud og afvikling af kurser og uddannelse for frivillige og foreningsledere i Aarhus.

Det er muligt for parterne at tage fælles initiativer der kan virke til at fremme og styrke foreninger og frivilligheden i Aarhus Kommune. Det kan fx være et pilotprojekt, en prøvehandling eller et initiativ der arbejder med nye metoder osv.

Bæredygtighed på dagsordenen

Aarhus Kommune har arbejdet med at beskrive og synliggøre en række 'Vilde problemer' som også læner sig op ad 'Verdensmålene', så ÅiF har fundet det nærliggende at hjælpe den dagsorden på vej så foreningerne kan finde sit ståsted heri.

Arbejdsgruppen har derfor besluttet at arbejde imod at motivere og hjælpe de foreninger der på tværs af foreningstype ønsker at gøre en indsats af samfundsnyttig værdi eller tappe ind i en bredere samfundsudfordring. I første omgang vil foreningernes indsatser og muligheder indenfor bæredygtighed, klima og grønne initiativer blive sat på dagsordenen.

Kurser

Der blev udbudt 24 kurser og infomøder i 2023. Heraf måtte 4 aflyses på grund af for få tilmeldte. Samlet har 316 foreningsledere og frivillige fra det århusianske foreningsliv deltaget i et uddannelsestilbud fra Aarhus i Forening. Hertil desuden de som har deltaget i onlineworkshoppen 'Crowfunding Aarhus'. Med den stærke tilslutning til årets kursusudbud er det glædeligt at konstatere, at lysten til at opgradere kompetencer og tilegne sig ny viden er en prioritet hos foreningerne.

Der udbydes en bred vifte af både funktionelt orienterede kurser som "Kassererkursus", "Fundrasing", "Digitale værktøjer" og "Revisionskursus", og kurser med mere bløde kompetencer i fokus såsom "Unges frivillige engagement", "Børns bevægelsesglæde", "Den veldrevne forening" og lignende.


Parterne er fortsat enige om, at det er vigtig at tænke nyt og udvikle nye kurser for at afprøve interessen for nye temaer og indhold. Også selvom disse nogle gange har større sandsynlighed for ikke at have tilstrækkelig tilmelding.


Århus i Forening er et samarbejdsforum mellem Idrætssamvirket Aarhus, Århus Ungdommens Fællesråd, DGI Østjylland, Folkeoplysningssamvirket og Sport & Fritid, Aarhus Kommune. 


Udover at tilbyde en årlig kursusrække og foreningsuddannelse arbejder Århus i Forening med at identificere tendenser og potentielle udviklingsprojekter med tværgående interesse for foreningslivet i Aarhus.

Repræsentantskabsmøde

Vind i sejlene og opbakning til Idrætssamvirkets videre arbejde

Det innovative Aarhus Internationale Sejlsportscenter dannede ramme om repræsentantskabsmødet, som blev skudt i gang med et stærkt inspirerende oplæg om frivillighed ved Ulla Svenningsen Lund, frivilligchef hos VisitAarhus.

Derefter kunne Idrætssamvirkets formand Jens Bundgaard berette om et indholdsrigt år med nye medarbejdere i sekretariatet og mange emner på den idrætspolitiske dagsorden.

Repræsentantskabet valgte medlemmer til bestyrelsen og godkendte Idrætssamvirkets forslag til vedtægtsændringer, så vedtægterne fortsat sikrer de bedste forudsætninger for medlemsdemokratiet og vil gøre det nemmere at indhente medlemstal i fremtiden.

Traditionen tro skulle Årets Idrætsleder kåres under repræsentantskabsmødet. Vinderen blev fundet blandt flere engagerede og dygtige idrætsledere udvalgt på baggrund af indstillinger fra de aarhusianske idrætsforeninger. Årets vinder blev Jeff Jørgensen fra Aarhus Beachvolley Club. 


Tilskudspuljer

Rekordstor ansøgning til tilskudspulje

Den 1. januar 2023 trådte en ny tilskudsmodel i kraft, der gjorde det nemmere og mere enkelt at søge om tilskud til leder- og instruktøruddannelse hos Idrætssamvirket. Den nye model og foreningernes store interesse i at uddanne deres frivillige resulterede i 374 ansøgninger, som var det højeste antal for puljen nogensinde. 


For at imødekomme en del af den store efterspørgsel besluttede Idrætssamvirkets bestyrelse helt ekstraordinært at tilføre puljen 150.000 kr. ekstra til uddeling. Bestyrelsen fandt det ærværdigt og formålsmæssigt relevant at uddele flere penge end budgetteret. De tilførte mider blev taget fra Idrætssamvirkets egenkapital. 

Med de tilførte midler uddelte Idrætssamvirket i 2023 669.342 kr i kursustilskud. Derudover blev der uddelt 69.668 kr. fra puljen til Nye Aktiviteter og Udvikling. 

Den stigende interesse for puljen til leder- og instruktøruddannelse fortæller om et foreningsliv i Aarhus, der er i fuld vigør. Uddannelse af foreningernes frivillige er med til at opretholde en høj standard og bidrager til en sund udvikling af idrætstilbuddet i Aarhus.

Man kan som medlem af Idrætssamvirket søge om tilskud til leder- og instruktøruddannelse, eller hvis man ønsker støtte til nye initiativer i sin forening.

Kongelunden

Idrætten har ambitioner for hele Kongelunden

Idrætssamvirket deltog og bidrog aktivt i arbejdet med udviklingen af Kongelunden i 2023. Vi har gennem en længere årrække fremført synspunkter om det store potentiale for idræt, bevægelse og fællesskab, som Kongelunden indeholder. Det var også det, der var hovedbudskabet i vores høringsvar til udviklingsplanen til Kongelunden, som vi indsendte i 2023.

Høringssvaret indeholdte blandt andet en kritik af det politiske ambitionsniveau for Kongelunden, som er stærkt begrænset og har været for fokuseret på udviklingen alene af fodboldstadionet. Problemet er ikke, at AGF får et nyt stadion. Problemet er, det politiske blinde øje på resten af idrætten. Kongelunden har et kæmpe potentiale for at skabe en hel idrætsbydel i Aarhus, der løfter byen op i international klasse. Men tankerne bør udvides og visionen bør strække sig ud over blot et fodboldstadion. 

Når der bliver brugt så mange penge og ressourcer på idrætten i Aarhus, som der gør med Kongelundsprojektet, så skal resultatet ikke kun være idrætsforhold, der kun er nogenlunde lige så gode, som det vi har i dag.

Læs mere om Idrætsamvirkets ambitioner for Kongelunden

Situationsbillede: Holscher Nordberg

Fremtidens cykelmiljø

I en periode så det ud som, at cykling i Kongelunden var blevet efterladt på perronen, men efter en solid indsats af frivillige fra det aarhusianske cykelmiljø var der flere fremskridt i 2023, som er lovende for fremtidens cykling i Kongelunden. 

I  løbet af året blev der præsenteret en ambitiøs vision om en ny indendørs cyklebane i Aarhus, der kan løfte faciliteterne for cykling i Aarhus op i international klasse. Foruden cykelsporten indeholder visionsskitsen en bred vifte af muligheder for hverdagsidrætten, idet inderkredsen kan tages i brug af mange forskellige indendørs idrætter. Der vil altså ikke kun være tale om en erstatning af cyklebanen, men en helt ny og moderne idrætsfacilitet, der kan huse rigtig meget fælleskabsbaseret idræt. 

En ny velodrom i Kongelunden kan blive det næste fyrtårnsprojekt for aarhusiansk idræt og stå i forlængelse af det nye fodboldstadion, Aarhus Internationale Sejlsportscenter, Springcenter Aarhus, den bæredygtige renovering af ”Søsporten” på Aarhus Havn og andre unikke aarhusianske idrætsfaciliteter.

Det store genhusningspuslespil

Med byggeriet af det nye fodboldstadion lyder også startskuddet til et stort genhusningspuslespil, fordi mange idrætsforeninger ikke længere kan benytte sine faciliteter. Derfor kom der i 2023 et udkast til en genhusningsplan, for de mange idrætsforeninger, som bliver hjemløse i byggeperioden. Genhusningsplanen begrænser sig ikke kun til området omkring stadion. Hele byen bliver påvirket. For eksempel i nordbyen, hvor Aarhus Fremad Atletik skal væk fra deres anlæg, fordi AGFs superligahold skal spille på Vejlby Stadion indtil det nye stadion står færdigt.

Idrætssamvirket har siden donationerne fra Salling Fondene og Lind Invest til et nyt fodbold stadion italesat, at der skal etableres permanente løsninger for de foreninger, der bliver berørt af stadionbyggerierne. Det er vigtigt, at der ikke er nogen foreninger, der skal lade livet i en genhusningsperiode, fordi de bliver tvunget til at flytte deres aktiviteter.

Situationsbillede: Holscher Nordberg

Udviklingen af Kongelunden er den største idrætspolitiske investering i Aarhus i mange år og har en enorm betydning for idrætslivet af Aarhus. Derfor er det essentielt af Idrætssamvirket deltager og bidrager så meget som muligt i arbejdet. Vi er involveret i flere forskellige arbejdsgrupper f.eks. i udviklingen af det nye Team Danmark-center og en ny cyklebane.

Hæderspriser uddelt i løbet af året

Hvert år uddeler Idrætssamvirket fire priser, der med hver sit formål fremhæver og hylder ekstraordinære indsatser i det aarhusianske idrætsliv.

Årets talent 

Årets idrætsudøver

Årets leder

Idrættens frivilligpris

Prisen til Årets Idrætsudøver og Idrættens Frivilligpris blev uddelt i samarbejde med Sparekassen Danmark.

Jeff Jørgensen, Aarhus Beachvolley Club

Årets leder 2022

Jonas Gaur, AGF Svømning

Årets Talent 2022

Mette L. Graversgaard, Aarhus 1900 Atletik og Løb

Årets Idrætsudøver 2022 - Mr.Pokalen

Aarhus Studenternes Volleyballforening

Idrættens Frivilligpris 2022

Idrætspolitik

Et af de større idrætspolitiske opgaver er den årlige udmøntning af Aarhus Kommunes anlægspulje til idræts-, fritids- og outdoorfaciliteter. Puljen er på 15 mio. kr. årligt, hertil kommer muligheden for at supplere med yderligere midler fra den 11-årige investeringsplan til idrætsfaciliteter. I 2023 var der 68 foreninger der søgte puljen om et tilskud på samlet set 127 mio. kr.

Modellen for etablering af idrætsfaciliteter i Aarhus Kommune indebærer, at kommunen medfinansierer op til 50 % af anlægsudgifter til forbedring og etablering af nye idrætsfaciliteter. Det betyder, at de frivillige foreninger selv har en stor opgave med at indsamle og fundraise de resterende 50 %. Når foreningerne søger om tilskud i kommunens anlægspulje for 127 mio. kr., er det derfor ensbetydende med, at den samlede anlægssum for idrætsfaciliteter i Aarhus Kommune er på mindst det dobbelte, altså over en kvart milliard.

I 2023 var der 37 mindre anlægsprojekter der fik bevilling for samlet set 6,2 mio. kr. Det drejede sig bl.a. om renovering af to tennisbaner i Skødstrup Tennisklub, ny springgrav til Gymnastikgården og nye basket kurve i multihallen i Harlev.

Derudover var der 10 større anlægsprojekter, der fik et samlet tilskud på 51,8 mio. Kr.:

  • Aarhus 1900 Tennis fik 4.5 mio. kr. til ny indendørs tennishal i Lyseng
  • Møllevangens Aktivitetsforening fik 10 mio. Kr. Til ny multihal ved Møllevangsskolen
  • Idrætshøjskolen Aarhus fik 5 mio. Kr. Til ny hal på anlægget ved Vejlby Risskov Centeret
  • Den multianvendelig kunstgræsbane på Christiansbjerg fik 1.3 mio. kr.
  • Aarhus Fremad Fodbold fik 896.400 kr. til nyt klubhus
  • Højbjerg Badminton Klub fik 5 mio. Kr. til ny badmintonhal
  • Aarhus Gymnastikforening af 1880 fik 10 mio. Kr. Til ny idrætshal på Frederiksbjerg
  • Fonden Lyseng Idrætscenter fik 7.1 mio. Kr. Til LYS1 projektet
  • DGI-Huset Aarhus fik 5 mio. Kr. Til sundhedstårnet
  • Solbjerg Idrætsforening fik 3 mio. Kr. Til ny hal i Solbjerg

En anden større idrætspolitisk begivenhed er de kommunale budgetforhandlinger, hvor byrådspolitikerne prioriterer anvendelsen af de kommunale midler og investeringer for det kommende år. Idrætssamvirket havde i processen dialog med flere politiske partier omkring behovet for at styrke idrætten og afsætte flere midler til det store efterslæb der er på idrætsfaciliteter. Derfor var det glædeligt, at der var opbakning til en analyse af behovet for flere idrætsfaciliteter, med henblik på at styrke beslutningsgrundlaget for fremtidige investeringer. En sådan analyse svarer lidt til at undersøge om rygning er sundhedsskadeligt, men Idrætssamvirket oplever, at der er en bred politisk forståelse og opbakning til at idrætsfaciliteter er en mangelvare, og analysen derfor er et skridt i retning af større investeringsvillighed på området.

Forud for forhandlingerne havde borgmesterens afdeling et forslag om at finansiere det kommende “Stadion 2” i Vejlby med midler fra anlægspuljen. Det er rigtig godt at der kommer et “Stadion 2” i Aarhus og at der udvikles på faciliteterne i Vejlby Risskov. Dog er det uheldigt at en afledt effekt af byggerierne i Kongelunden skal resultere i at andre ansøgere til anlægspuljen afskæres fra muligheden for at få støtte, idet projektet i Vejlby optager stort set hele beløbet der er afsat i anlægspuljen. Derfor var det glædeligt at finansieringsforslaget blev droppet, både for det samlede ansøgerfelt til anlægspuljen, men også for at bevare puljens demokratiske forhandlingsprocedure. Midlerne til “Stadion “2” i Vejlby blev således ikke taget fra de afsatte anlægsmidler men fundet andet steds.

Aarhus Ø er en bydel i rivende udvikling, og Idrætssamvirket var sammen med Magistraten for Kultur og Borgerservice og Aarhus Stiftstidende værter for et politisk møde i Sejlsportscenteret om idræts- og fritidsfaciliteter på Aarhus Ø og i midtbyen.

Udviklingen af Pier 3 er den sidste etape af Aarhus Ø. For at skabe en levende bydel, er det en forudsætning, at der er plads til idræts- og foreningslivet. Derfor har Idrætssamvirket haft fokus på at italesætte behovet for plads til fællesskaber og bevægelse på Pier 3 og arbejdet tager endnu mere fart i de kommende år, når udviklingsarbejdet intensiveres.

Interessevaretagelse

Idrættens talerør

Idrætssamvirket arbejder for at varetage idrættens samlede interesser i Aarhus Kommune. Dette indebærer bl.a. at Idrætssamvirket afgiver høringssvar på idrættens vegne, til de forslag og politikker der kommer fra det politiske niveau i Aarhus Kommune. I løbet af 2023 gav Idrætssamvirket høringssvar til bl.a. kommunens planstrategi, hvor følgende pointe blev fremført:

Behovet for at finde plads [i kommuneplanen] og økonomi til sports- og fritidsanlæg forstærkes yderligere, når befolkningsvæksten konkretiseres. I perioden 2015 - 2030 forventes kommunen i runde tal at vokse med 80.000 indbyggere fra 320.000 til 400.000 indbyggere. Prognosen holder nogenlunde stik, da vi runder et indbyggertal på 360.000 i 2023. Aarhus Kommune vil derfor i perioden 2015 - 2030 vokse med samme antal indbyggere, som der stort set findes i hele Herning Kommune. Det stiller selvsagt store krav til de fysiske rammer og planer for udvikling af sports- og fritidsanlæg.

Der er alt for mange byområder, hvor rammerne for det gode liv, og adgangen til sports- og fritidsanlæg ikke er lykkedes. De korte afstande til dagligdagens destinationer – ”15-minutters-byen” – er således udfordret i mange lokalområder og bysamfund. Selvom der findes destinationer indenfor 15 minutter af sports- og idrætsanlæg, er dimensioneringen ikke tidssvarende i forhold til befolkningsudviklingen.

Det betyder konkret, at man f.eks. i midtbyen må opgive at sende ens børn til sports- og fritidsaktiviteter, medmindre man er meget heldig, den dag tilmeldingen til en ny sæson starter. Alternativet er at køre sine børn ud af byen til fritidsaktiviteter i oplandet.

Tilsvarende eksempler findes i flere andre lokalområder, hvor adgangen til helt basale idrætsfaciliteter slet ikke modsvarer indbyggertallet, og som bliver yderligere udfordret af befolkningstilvæksten.


Det var også i 2023 at Rådmanden for Kultur og Borgerservice besluttede at stoppe for etablering af flere kunstgræsbaner med polymerisk gummi-infill i Aarhus Kommune. I den sammenhæng afleverede Idrætssamvirket ogaå et høringssvar hvor vi bl.a. pointerede:


Vi opfordrer til, at kommunen laver en langsigtet plan for udfasning af kunstgræsbaner med polymerisk infill. Idrætssamvirket deltager og bidrager gerne hertil, hvor der forventeligt vil skulle foretages prioriteringer. I denne langsigtede plan skal omkostningerne ved udfasningen estimeres mere specifikt, fx med afsæt i den forventede levetid for de aarhusianske kunstgræsbaner. Derved gives der et bedre og mere konkret bud på hvad den grønne omstilling kommer til at koste, end handleplanen for nuværende afslører. Når vi laver grøn omstilling i Aarhus Kommune, skal vi alle bidrage, men det er vigtigt at den politiske behandling af handleplanen i efteråret 2023 har nogle mere præcise estimater på den økonomiske ramme der følger af udfasning af kunstgræsbaner med polymerisk infill.

Det er en del af Idrætssamvirkets DNA at vi skal gøre det nemt at være frivillig idrætsleder. En af de tiltag vi tog i 2023 for at imødekomme dette var, at at foreningerne ikke længere indberetter medlemstal til Idrætssamvirket. Foreningerne indberetter allerede medlemstal til de nationale idrætsorganisationer og Aarhus Kommune, og derfor vil Idrætssamvirket fremover benytte disse tal, når der skal udregnes kontingent satser til foreningerne for medlemskab af Idrætssamvirket. Derved slipper de frivillige for en medlemsindberetning.

At drive en forening kræver at man har en konto i et pengeinstitut, hvilket kan være en svær opgave i praksis. Det skyldes at bankerne er underlagt krav om at kende deres kunder for dermed at forebygge hvidvask og terrorfinansiering. Derfor skal bankerne sikre dokumentation og sikkerhed omkring de personer der tegner en forening, og beder foreninger sende kopi af pas, kørekort osv. Udfordringen strander derfor i den nationale lovgivning, hvor Finanstilsynets vejledning til pengeinstitutterne om vurdering af foreninger i forhold til risikoen for hvidvask og terrorfinansiering er det centrale omdrejningspunkt.

Idrætssamvirket er derfor i løbende dialog med DIF og DGI omkring en mere præcis vejledning til pengeinstitutterne, så de ikke behøver kræve samme grad af dokumentation hver gang en forening får ny bestyrelse og kasserer. Forhåbningen er at vi kan gøre det nemmere at være kasserer/økonomiansvarlig ude i den enkelte forening, hvis vi får lempet de nationale krav om sikring mod hvidvask og terrorfinansiering for helt almindelige idrætsforeninger

Den Åbne Skole

Aarhusianske idrætsforeninger har motiveret skoleelever

Indsatsen "Bevægelse og Den Åbne Skole" foregik fra 2015 - 2021 og var et samarbejde mellem Idrætssamvirket Aarhus, Kultur og Borgerservice og Børn og Unge i Aarhus Kommune. Igennem indsatsen har skoler og idrætsforeninger kunne søge midler til fælles projekter og forløb.

Blandt formålene til indsatsen var at bidrage til en mere varieret og motiverende skoledag, at eleverne fik et større kendskab til det lokale foreningsliv og de muligheder, som foreningslivet rummer og at give mulighed for at prøve kræfter med mange forskellige idrætsgrene i skoletiden.

Som del af indsatsen har Idrætssamvirket haft en projektansat brobygger ansat til at matche skoler og idrætsforeninger. 97 samarbejder mellem skoler og foreninger er blevet realiseret, og de har spredt sig ud på 500 klasser fordelt på alle klassetrin. 36 ud 48 aarhusianske skoler har haft et eller flere samarbejder med idrætsforeninger. Alle skoler giver udtryk for, at eleverne er blevet motiveret af Den Åbne Skole-forløb.

Indsatsen med Den Åbne Skole har styrket netværket mellem skoler og idrætsforeninger i Aarhus. Det vidner om et stærkt aarhusiansk idrætsliv, hvor mange foreninger både har overskud og ambition om at være til stede for flere børn og unge.

Læs mere om Den Åbne Skole

Nye medlemsforeninger

Idrætssamvirket fik i løbet af året syv nye medlemsforeninger. Byens stærkeste idrætsfællesskab repræsenterer dermed mere end 100.000 aarhusianske idrætsudøvere. Flere medlemmer styrker Idrætssamvirkets mandat, og giver os bedre mulighed for at opnå flere resultater, der sikrer bedre vilkår for idrætten i Aarhus. 

De nye medlemmer er: 

 

  • Beder-Malling Vinterbadeklub
  • Idræt & Venskabs Forening Aarhus (IVF)
  • MarselisborgCentrets Idræts og Varmtvandssvømmeklub
  • Møllevangens AF
  • Stautrup IF, Basketball
  • Stautrup IF, Outdoor
  • Vatanspor


Vi glæder os til at hjælpe og vejlede alle nye medlemsforeninger og ser frem til et godt samarbejde.

Websitet er bygget i Ajour CMS fra ITIDE